Wednesday, August 10, 2011

Nasi Arab yg Kantoi

Hah, teruja bila membelek resipi-resipi di internet, lalu terpahat kt resepi nasi arab. Lalu, tersimpanlah impian untuk merealisasikan resipi tersebut.

Kemudian, setiap bahan diteliti dan disemak 'availability' di dapur comel kt rumah. Mana yg tak ada, masuk dlm senarai beli. Kemudian, pergilah membeli belah rempah2 yg tidak 'available', oh, masa ni lah, saya mengenal rempah secara lebih dekat. Selama ni, mkn beli kt kedai, tunggu 20 minit, siap..ehehe..

Setelah bhn dibli, "contemplating" nk bli basmathi, setelah di"ponder" dgn lebih mendalam, maka "decision" nya, guna beras biasa dulu, sbb fes time, takut xjadi.

Apa yg yg ditakut, itulah terjadi, gambar xamik sbb "frust" teramat sgt, konon nk buat lauk berbuka pose, lalu dgn sepantas kilat, terus goreng nasi lebihan sahur pg tu sbg back up. Kebtulan pulak suami xg param sbb hujan rahmat turun dgn lebatnya, jd sukar utk meninjau2 menu di param.

Tetapi, "lesson is learnt!". Sukatan perlu menggunakan sukatan yg sama. Mana nk jadi kalau nasi terlbih air, mujur xjadi bubur, lum masuk hangit lagi..habes periuk nasi ku...ehehe..setelah di "CSI" kan, sbb musabab kenape nasi ku hangit dan lembik, mmg 1 jer perkara yg terlps pandang, cwn sukatan beras dan air xsama saiz. Bila tak sama, sukatan air lari, namun rasa tetap ada, sedap..cuma rsnya xbuat lg dah kut, sbb nasi berempah-rempah ni, mmg bukan feveret saya.

Niat nk buat utk suami tapi xmenjadi pulak..sbb die gemar nasi berempah2 ni, especially nasi beriani..hmm..jom cari resepi beriani yg mudah...:)..hrp2 xterkantoi lagi la...sbb jwpnnya...ke tong sampah...ehehe

Oh, resepi nyer, cr kt myresipi. Tajuk dia, Nasi ARAB Berempah.

5 comments:

blackcardomompods said...

Ada resipi beriyani shan kita punya kt my resipi under cik puan kesum.trylh mg senang n mnjadi.rasa shan beriyani tu mirip beriyani paki kt uk.jika xde rempah tu cuba cr rempah beriyani india bkn melayu kt mydin ke,kdi india ke tp just add serbuk kunyit n serbuk lada sikit.cara nk masak guna stail kita tu konfem nasi xjd bubur.dulu kita gunapakai stail masak dgn nasi,mg jd bubur la.ritu pernh cuba mh mohd rempah beriyani masala,jd jgk dgm stail pakistan tuh.

Yantie said...

next time kalo terlebih air dlm nasi try letak sebiji telur...petua my fren =)

Ms J said...

ehehe..thanks korang bg tips2...thn dpn lak try kot..hahaha...

Ms J said...

eh yantie, telur bulat ke nk pecahkn telur dlm nasi tu?

Yantie said...

telur bulat je sebijik..aku dulu pon ingat kena pecahkan..tapi nanti sememeh la nasi dgn telur kan