Tuesday, March 8, 2011

Birthday Bash!!


Birthday boy xde, tp kek jer ade, try wat choc ganache, menjadik, suke! Eventhough xbape nk ikot resepi, just nk perabiskn sourcream lebihan wat cheesecake yg xbape nk menjadi. Sebb ckp xbape nk menjadi, bhgn top cheesecake tu xbp keras, die cam jadi lembik, kene mkn gune scoop. Bahagian crust tu, jadik. So, skang ni tersimpan kt freezer, so keras la...hahaha...resepi gune simple resepi jer, xde gune gelatin. Nnt nk cube yg gune gelatin pulak. Rasanya ritu ms buat tu, urm...rs mcm terlebih sourcream psl xsukat pon (mls nk punya psl! main boh jer!), tp rs cheesecake tu ade, sedap, lg sedap dr secret resepi, ehehehe...buleh buat lagi...oh, sy buat stroberi cheesecake campur dgn basic cheesecake recipe tu. Potong stoberi kecik2, campur dlm batter cheesecake tu jer...eheheh..tp serius, rs cheesecake die...hmm..buleh wat jual kot...ehehe..masuk bakul angkat sendiri yek! hihihi...

Oh gambar di atas tu, sikecik nk usik stoberi, xdpt, tu yg nanges2. Suh duduk amik gambar dgn kek, nanges-nanges jugak psl die xdpt nk usik stoberi tu, Si abang, gambar kabur sbb dh suh duk diam-diam posing depan kek, xmau, die igt mamanye tgh amik video ke ape (nampak gaya kene bli hi-speed camera ni!) dok beraksi gaya ben10 nk tuka jadi alien. Tu la psl gambar kabur...:)

Stoberi asal australia, beli kt psr mlm jer, sekotak dlm 400g, RM6 jer, 2 kotak, RM10, rasa die pulak, masam-masam manis. Lagi lama simpan, lagi masam....:)

Resepi Choc Ganache (topping tu je, bukan kek) - ni utk siket jer

Lebih kurang 100g Cooking Chocolate (bittersweet/dark choc/semisweet) dipotong-potong kecil - hancur pon xper, lagi bagus. Ketepikan dalam mangkuk.

Lebih kurang 50 ml sourcream (atau ape-ape cream - whipped cream ke, saya nk perabiskan sour cream psl tu gune sourcream) + 1/2 sudu makan butter (atau unsalted butter to saya gune butter biasa tu jer), masuk dlm periuk, panaskan sampai die menggelegak, dah menggelegak tu, tutup api. Nak panas dlm microwave pon buleh, make sure butter cair dan mixed well dgn sourcream tu.

Cepat-cepat, tuang ke atas coklat yg dah separa hancur/hancur tu. Recipe ckp, tunggu sat, tp saya terus kacau, dan chocolate tu akan melted bersama-sama cairan sour cream+butter tu. Kacau cepat-cepat until smooth.

Kemudian, leh gune tuang atas kek, nak letak in between kek pun buleh...cepat-cepat kemaskn semasa ganache tu masih cair. Sbb nnt bile dh sejuk, die susah nk kemas-kemas kan..jadi buruk pulak...ehehe...

Simple je kan...selamat mencube!

Kek tu, Banana Choc Cake, recipe leh tgk kt joyofbaking.com. Sedap, anak2 saya sgt suka kek tu, especially kalau buat gune pisang emas, mmg sgt sedap, kurangkn sukatan gula sedikit kalau gune pisang emas. Senang membuatnye! Xgune mixer pon!Selamat mencube!

No comments: